SKL: Invandring kör kommunernas och landstingens ekonomi i botten

Den kraftiga ökningnen av befolkningen i yngre och äldre åldrar är nu betydligt snabbare än den för antalet personer i yrkesverksam ålder. Om inga åtgärder vidtas uppstår ett gap mellan intäkter och kostnader på 59 miljarder kronor år 2021.

Ja, detta skriver SKL på sin hemsida – det är tuffa tider som väntar kommuner och landsting och därmed också medborgarna – som kan räkna med fortsatt höjda skatter och trots det en sämre välfärd.

Landstingen är sämre utrustade för framtiden än kommunerna. En mycket stark högkonjunktur har hållit ekonomin flytande. Efter 2018 beräknar SKL att tillväxttalen  blir betydligt lägre. Samtidigt vet vi att bara i september i år fick över 4500 asylsökande uppehållstillstånd – 50-60.000 på årsbasis (källa: migrationsverket.se). Lägg till det anhöriginvandringen som beräknas komma närmsta åren så förstår var och en att vi står inför en katastrof.

SKL konstaterar vidare: ”De närmaste åren minskar antalet personer i arbetsför ålder som är födda i Sverige eller resten av Norden. Däremot ökar antalet utlandsfödda, inte minst gruppen flyktingar och deras anhöriga”.

Samtidigt konstaterar SCB att det tar i snitt 9 år innan 50% av nyanlända fått ett jobb i Sverige. Många av de som har kommit är också allt från analfabeter till lågutbildade. En stor del är dömda att leva på bidrag – vilket så klart påverkar socialbidragskostnaderna för kommunerna.

Behoven av välfärdstjänster ökar rekordsnabbt – förra året ökade folkmängden med 144.000 personer (lägg till det alla som lever här illegalt som också har rätt till välfärdstjänster) och detta är den största ökningen sen 1861. De kommande tio åren beräknas befolkningen öka med 1.050.000 invånare. Det förstår alla att det innebär ett kraftigt tryck på kommuner och landsting att bygga ut verksamheter – och många går redan på knäna…

Om fem år kommer ökningen av antalet personer över 80 år att ta fart:

DIAGRAM

Problemet är att antalet personer i yrkesverksam ålder ökar väsentligt långsammare än den totala befolkningen i stort – dessutom är många i yrkesverksam ålder bidragsberoende invandrare – som också generellt sett har ett större vårdbehov än den svenska delen av befolkningen.

Kalkylen – den går inte ihop

Trots en stark konjunktur (som alltså beräknas gå tillbaka till ”normalt” under 2018) beräknas resultaten försämras i både kommuner och landsting. Investeringstrycket är stort i både kommuner och landsting vilket innebär ökade kostnader för avskrivningar och räntor – och detta gör att att ekvationen blir ännu svårare att få att gå ihop.

Kommunerna står inför större strukturella utmaningar än de vi har sett under den senaste 50-års perioden. Landsting och kommuner kommer inte att klara ekonomin utan blir beroende av staten som tvingas skjuta till pengar. Kommer dessutom en lågkonjunktur försämras läget ytterligare.

Enligt SKL är de offentliga finanserna fortsatt starka, men staten är konjunkturkänslig – och konjunkturen beräknas sjunka nästa år.

Befolkningen ökar mellan 2017 – 2025, främst genom flyktinginvandring

Befolkningsutvecklinen fram till 2025 är riktigt dyster läsning – med tanke på tiden det tar för invandrare att komma i jobb (och med tanke på hur många lågutbildade som kommit till Sverige sista åren).

Befolkningen i åldern 15-74 år som är födda i Sverige eller i övriga Norden minskar med 100.000 personer mellan 2017 och 2025 och deras andel av av totalbefolkningen i åldern 15-74 år minskar med drygt 5 procentenheter (för de som trodde att ”folkutbyte” var en rasistisk myt). Trots denna minskning ökar totalbefolkningen i åldersgruppen med ca 360.000 personer – till största delen genom flyktinginvandring.

BEFOLKNING

Till följd av att personer födda i Sverige och Norden minskar så ökar arbetslösheten som ett resultat av att flyktingarnas andel av arbetskraften ökar

ARBETSLÖSHET

Räddningen för Sverige har varit en stark högkonjunktur – som varit boostad av låga räntor. Konjunkturen kommer att svänga och skatterunderlaget kommer därmed att minska. Kommuner och landsting som redan idag går på knäna lär få det tungt inom närmsta åren.

Regeringen ”satsar på förbättrad integration” men det vet vi hur lyckat det varit tidigare decennier – sysselsättningsgraden är låg för invandrargrupper – de blir aldrig självförsörjande utan en kostnad för svenska skattebetalare

SYSSELSÄTTNINGSGRAD

Trots högkonjunktur och goda tider så räcker inte överskotten – nu larmas det, pengarna räcker inte och kommunerna måste låna pengar. I år når den sammanlagda låneskulden över 600 miljarder kronor – finansministern öppnar för ökade statsbidrag.

Hela SKL:s rapport kan du läsa här.

Politiker pratar om utmaningar. Jag utmanar politiker att läsa detta blogginlägg, källor jag hänvisar till och sedan rakryggat säga till svenska folket att vi inte har problem.

/MickeK

 

 

15 reaktioner på ”SKL: Invandring kör kommunernas och landstingens ekonomi i botten

  • Ja det går ju inte att snacka bort att vi har problem i Sverige. Jag är innerligt trött på att höra om ”utmaningar”. Vi har stora problem och någon måste börja prata om det!

   Gilla

 1. Ordet ”utmaning” har av en lekmannaregering fått ändrad betydelse, så nu är utmaning synonymt med ”omöjligt”, ”katastrofalt”, ”ogenomförbart”, samt ”felet är förra regeringens men vi ser en lösning i att öppna för en generösare asylmottagning med förenklad validering och egna val av bostadsrätt alt. villa direkt vid de helt öppna gränserna…gud är god men Löfvén godast”

  Gilla

 2. Pingback: Sverige fortsätter sticka ut | Micke K - En Röst i Sverige

 3. Pingback: Moderaterna vill fortfarande erbjuda välfärd till illegala | Micke K - En Röst i Sverige

 4. Pingback: #vadfanfårjag | Micke K - En Röst i Sverige

 5. Pingback: Trodde du folkutbytet var en rasistisk myt? Du hade fel. | Micke K - En Röst i Sverige

 6. Pingback: Den där långa sikten… | Micke K - En Röst i Sverige

 7. Pingback: Asylsökande och uppehållstillstånd, oktober 2017 – fortsatt stora volymer | Micke K - En Röst i Sverige

 8. Pingback: Sandviken står inför faktum: skattehöjning eller sparkrav | Micke K

 9. Pingback: Sveriges rekordhöjer flyktingkvoten för 2018 | Micke K

 10. Pingback: Politiker måste fråga sig om det är värt att välkomna vissa kulturer till vårt land | Micke K

 11. Pingback: Året som gick | Micke K

 12. Pingback: Asylsökande och uppehållstillstånd 2017 – asylkaoset förvärras | Micke K

 13. Pingback: Alliansen och Rödgröna ljög när de sade att asylkrisen 2015 inte gick att förutse | Micke K - En röst i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s