Yougov oktober – SD näststörst, M ökar kraftigt

Moderaterna har vänt uppåt kraftigt, i Yougovs oktobermätning får partiet 19,9%, upp 3,9 procentenheter från september. Uppenbarligen har partiledarbytet gett effekt. Samtidigt tappar både Socialdemokraterna och SD men båda ligger kvar som största respektive näststörsta parti.

Det är tydligt att SD har tappat till M, som har svängt om rejält i migrationspolitiken, åtminstone retoriskt. Borta är pratet om öppna hjärtan, det är istället ersatt med en hårdare ton a la SD.

Frågan är dock hur moderaterna tänkt sig få igenom sin politik vid en eventuell valvinst med Alliansen – Liberalernas Jan Björklund har tydligt uttryckt att han tycker moderaterna har gått för långt – och Annie Lööf med sitt Centerparti vet vi sen tidigare var de står i migrationspolitiken. Moderaterna lär få backa på flertal punkter i Allianssamarbetet.

Yougov oktober:

YOUGOV

Återstår att se om Sverigedemokraterna kan återta kommandot i migrationspolitiken eller om moderaterna kan fortsätta växa. SD har ju också breddat sin politik men det tycks inte gett allt för mycket utslag – ännu åtminstone.

Utslaget per block ser det ut så här i september / oktober:

YOUGOV2

Alliansen är största block igen, men inget block har majoritet utan hur de än vrider och vänder på det så är de beroende av SD.

/MickeK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s