Svensk kultur – en grymt bra förklaring!

Svensk kultur, finns det? Ja visst! Här följer en underbar text om just svensk kultur. Texten hittade jag själv på vk.com men ursprunget torde vara från Flashback forum.

Svensk kultur är Strindberg, Heidenstam, Fröding, Böök. Det är Carl Larsson och Dardel. Det är Stenhammar och Wilhelm Petterson-Berger. Det är skogen om våren, regnet mot markisen om midsommar. Det är lukten av saltvatten på solbränd hud ute i havsbandet på västkusten. Det är ett pass på älgjakten, limpsmörgås med stekt ägg och kaffe i termosen.

Det är Bellman och Taube och alla kring bordet sjunger med. Det är sill och potatis, kräftor och falukorv. Det är ett hederligt handslag, ett hållet ord. Det är att ta saker i tur och ordning, att göra rätt för sig. Det är att knulla en gudomligt vacker kvinna på en filt i ljungen och med fåglarnas sång som ackompanjemang. Det är att hjälpa sina grannar och hålla ihop i arbetslaget. Att komma i tid, att göra sitt.

Det är att höja ett spetsigt glas, se sin kamrat djupt i ögonen, säga ”skål”, knycka bak huvudet med en snärt och skicka ner en iskall tapp av OP eller Skåne i halsen. Det är vinterbad och bastu. Det är den där hinnan av svagt grönt på träden just i lövsprickningen. Det är en sväng med ekan på sjön, sätta nät eller pilka torsk. Frösöblomster, Änglamark, Kostervals och Östermalm. Det är Högvakten och Slottet och ”Stolta Stad!”. Det är en sväng på snöskotern utanför Pajala och en plankstek på Mommas i Kiruna.

Det är Pär Lagerqvist, Sven Stolpe, Elsa Beskow, Herbert Tingsten, Rune Moberg, Carl-Johan Vallgren och Selma Lagerlöf. Det är bandy på uterink och fotbollsmatch på Stadion. Det är Wasaskeppet, Riddarholmen och Gamla Stan där stormaktstidens grundstenar fortfarande syns.

Det är en järnåldersgrav i Skåne och dalkarlarnas kyrkorodd. Det är Botaniska Trädgården och Feskekörka och käka gott i Göteborg. Valborgsmässoafton med bål och sång…

Jag har säkert glömt tusentals fragment i den väv jag känner som svensk kultur och jag lever och andas den varje dag.

Ni som tvivlar på dess existens kan fara åt helvete! Flytta härifrån med en gång! Detta är SVERIGE och det är stort!!! ”

/MickeK

2 reaktioner på ”Svensk kultur – en grymt bra förklaring!

 1. Kanske skulle Micke ta över som programledare i Allt För Sverige , som handlar om amerikanska släktforskare ?? Tja…varför inte..??
  Anders Lundins kommentar om att Prinsessan Madeleines karl har ett ” sliskigt leende” passar inte i TV.
  Man skall inte säga sådana saker om någon i ett sådant program..jag skulle inte kommenterat någon i 7 klövern , , i ett familjeprogram som handlar om släktforskning. ( även om jag skulle kunna säga många giftigheter om partiledarna )

  Anders Lundins kommentar kändes som ett tjyvnyp av en republikan…
  Rent allmänt kan man tycka att man inte skall ärva uppdrag , men alternativet är ännu ett toppjobb för avgångna politiker.
  Vi hade som president förmodligen fått Maud Olofsson för att hon är kvinna….kanske Mona Sahlin…..tills Fredrik Reinfeldt fått jobbet…

  Nä , då är det bättre som det är ….tycker iaf Lasse…

  Gilla

 2. Pingback: Det här är Sverige 🇸🇪🇸🇪🇸🇪 | Sjunne [ dot ] com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s