Etableringsjobben ska ge rätt till a-kassa och sjukpenning – och kvalificera för permanent uppehållstillstånd

Parterna ställer krav på regeringen inför förhandlingar: Etableringsjobben ska ge rätt till a-kassa och sjukpenning – och kvalificera för permanent uppehållstillstånd

Fack och arbetsgivare jobbar tillsammans för att ge fler gräddfiler till så kallade ”nyanlända” – till skattebetalarnas stora förtret (de som nu vet om det). Parterna har bett om möte med regeringen, helst med statsministern, för att sätta press på tjänstemännen att ”få till en snabb lösning”.

Förslagen från parterna, sätt dig ner innan du läser och sätt inte kaffet i halsen:

  • Etableringsanställning ska ska vara i två år, staten ska stå för en stor del inkomsten (dvs, skattebetalarna ska öppna sin plånbok igen)
  • Staten, just det; skattebetalarna, ska även stå för utbildningen för ”etableringsjobbarna”
  • Etableringsjobben ska vara a-kassegrundande och omfattas av socialförsäkringen. Den som blir sjuk kan ju inte stå utan inkomst utan ska ha rätt till sjukpenning
  • Etableringsanställningarna ska dessutom ge rätt till PUT

Om fack och arbetsgivare får som de vill ska alltså ytterligare vägar öppnas för uppehållstillstånd i Sverige – och detta med kraftigt ekonomiskt stöd från staten, det vill säga skattebetalarna.

Om du har hämtat dig från chocken (?) av det du redan läst, här några punkter till att ta in, så här ska etableringsanställningarna fungera:

  • Visstidsanställning på heltid upp till två år
  • Anställd får 8000 i lön av arbetsgivare, resten står skattebetalarna för
  • Den som nyss fått uppehållstillstånd får gå på SFI utan löneavdrag
  • Arbetslöshetsförsäkring, sjuk- och föräldraförsäkring ska ingå
  • En månads uppsägningstid (bra för arbetsgivarna som när tiden löpt ut kan sparka ut den anställde för att ta in nästa bidragsanställda person)

Enligt uppgift har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) ”väldigt svårt att se att etableringsjobb skulle ge rätt till uppehållstillstånd”. Men socialdemokraterna har ju vikt ner sig förut, så det återstår att se vad som händer. Känt är ju att när miljöpartiet sätter sig på tvären och ställer krav så kan både moderater och socialdemokrater vika ner sig.

Oavsett om förslaget går igenom eller inte, delvis eller i sin helhet, så står det klart att det svenska folket som öppnat både hjärtan, plånböcker och försenad pension, kommer att tvingas öppna sina plånböcker lite till, i form av högre och fler skatter.

På något sätt måste asylkaoset som Europas mest naiva politiker orsakat redas upp – och det kommer att kosta enormt mycket i form av högre skatter, sämre välfärd och ett otryggt samhälle – vi är ju redan där men det kommer att bli värre.

/MickeK

 

 

En reaktion på ”Etableringsjobben ska ge rätt till a-kassa och sjukpenning – och kvalificera för permanent uppehållstillstånd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s