90-dagarsgarantin, resultat: allt fler i arbetsmarknadspolitiska program

Arbetsförmedlingens 90-dagarsgaranti för arbetslösa ungdomar hade som mål att få ungdomar i jobb. Siffror från myndigheten visar att att andelen som går till jobb (eller utbildning) inte är högre idag än tidigare – däremot har andelen som hamnar i arbetsmarknadspolitiska program fördubblats sedan satsningen inleddes.

Regeringen lovade att ingen ungdom (mellan 16-24 år) ska behöva vara arbetslös i mer än 90 dagar och man lanserade 90-dagarsgarantin 2014. I början av december i år kom så beskedet att målsättningen hade uppnåtts – man uppgav att tiden det tar att fånga upp arbetslösa ungdomar hade kortats ned från i genomsnitt 80 dagar till 53 dagar och den så kallade ”öppna arbetslösheten” hade sjunkit betydligt.

Sajten Ekonomifakta har tittat närmare på utvecklingen och man konstaterar några saker:

  • Antalet unga i behov av 90-dagarsgarantin har minskat påtagligt senaste åren
    • Konjunkturen har stärkts vilken sänkt ungdomsarbetslösheten
    • Gruppen 16-24-åringar har minskat med 80.000 personer sedan år 2012

Antalet unga har alltså minskat samtidigt som konjunkturen gjort det lättare att få jobb.

Det positiva nyheterna är att antalet ”öppet arbetslösa” minskat från 47% år 2014 till dryga 30% i september 2017. Mindre positivt är att andelen som gått till arbete eller utbildning (vilket var syftet med 90-dagarsgarantin) har i stort sett varit oförändrad.

Ekonomifakta funderar över orsaker bakom utvecklingen: ”Allt fler av dagens arbetslösa ungdomar har nämligen allt kortare utbildning i ryggsäcken och allt fler är nyanlända flyktingar

Inget nytt under solen alltså. Socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik är i vanlig ordning en flopp, ”nyanlända” har inte en chans på svensk arbetsmarknad men miljard efter miljard av skattebetalarnas pengar trycks ner i tomma hål, till ingen nytta (annat än att frisera arbetslöshetssiffrorna).

/MickeK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s