Angeredsklanen i Göteborg i myndigheternas sikte

De har fått styra och ställa länge i flera gettoliknande stadsdelar i Göteborg – men nu sätter, äntligen, myndigeheterna hårt mot hårt mot klanen/släkten i Angered.

Göteborgsposten rapporterar i två artiklar, här och här, om tillslag mot den ökända Angeredsklanen. Häromnatten stoppades en bil på E45 som tillhör den gruppen, två av fyra män som greps tillhör den punktmarkerade gruppen. I fordonet som stoppades hittades två pistoler och ammunition. Männen bar även skyddsvästar.

Från och med första januari innebär stabila misstankar om grovt vapenbrott obligatorisk häktning, så i skrivande stund sitter 3 av 4 häktade – den fjärde mannen möter häktningsdomaren idag, lördag, 20 januari.

Alla fyra män nekar så klart till brott, men de lär få svårt att förklara skyddsvästar, vapen och ammunition i bilen. Två av männen, födda mellan 1994 och 1997, som sitter inlåsta är alltså medlemmar i familjenätverket (klanen) som har betydande makt i den under världen i Göteborgsgettot Angered.

Angered, Hammarkullen i Göteborg (Bild Tomas Ohlsson / GP)
Angered

Enligt GP finns sedan en tid tillbaka en gemensam strategi från myndigheterna för att minska klanens inflytande i invandrarstadsdelarna Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten och Lövgärdet. Förutom polis är även åklagare, socialtjänsten, skolan, försäkringskassan, skatteverket, kronofogdemyndigheten och tullen inblandad i satsningen mot invandrarklanen.

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, vill inte kommentera om just den klanen i Angered skulle vara föremål för myndigheternas gemensamma insatser

Vi jobbar mot enskilda individer och grupper i våra utsatta områden, exakt vilka vill vi inte avslöja, säger Erik Nord.

För ett par dagar sedan, i torsdags, skrev GP om ett annat tillslag mot Angeredssläkten där flera minderåriga i klanen omhändertogs efter en polisrazzia. Dock beslutade domstol att det yngsta barnet skulle skickas hem igen – detta trots att socialtjänsten menar att det kunde finnas en intern hotbild mot honom.

Efter ett tillslag av polisen mot en lägenhet i Hammarkullen – där man hittade stora mängder av preparatet Tramadol – plockade socialtjänsten med sig tre av barnen därifrån. Ett ovanligt och mycket omfattande LVU-ingripande.

Myndigheterna bedömde att pojkarna befann sig i ”en kontext som präglas av kriminalitet, med normer som avviker från samhällets regler”. Se där, nu finns svenska normer igen 😉

Vårdnadshavarna har även brustit i omsorg om barnen genom att att de utsatts för miljöer ”där vapen och narkotikaklassade läkemedel funnits tillgängliga i hemmet”.

Den yngste pojken skickades ändå tillbaka till familjen – där en man avtjänar fängelsestraff, där en kvinna mått psykiskt dåligt och där äldre bröder redan omhändertagits.

De två äldre bröderna, som är omhändertagna, är avstängda från vanligt skolarbete, den på grund av trakasserier och misshandel och för att andra elevers och vuxnas säkerhet inte kunnat garanteras. Tillsammans ska de två bröderna, enligt GP, anmälts som misstänkta för brott vid minst 50 tillfällen sista tre åren. Anders Klingberg vid lokalpolisområde Nordost i Göteborg bekräftar att de har ”ett stort antal anmälningar knutna till deras namn”.

AngeredPolis

Klingberg säger till GP att de här personerna vållar dem stora problem och att polisen får in många anonyma  samtal – där personerna sedan inte vågar stå bakom anmälan mot det kriminella invandrarnätverket. Med andra ord finns säkerligen ett stort mörkertal, konstatera Klingberg – människor är helt enkelt rädda för personer inom den här släkten.

Familjen, via advokat, menar att myndigheternas oro för riskbeteende är överdriven.

Alla de här åtgärderna föregicks av en husrannsakan, där man egentligen inte hittade någonting alls. Det saknas belägg för att situationen skulle vara allvarlig. Alltihop bygger bara på en massa lösryckta påståenden, säger föräldrarnas advokat till GP.

Enligt GP, när det gäller den klanliknanden släkten, gjordes nyligen ytterligare två tvångsomhändertaganden. Det handlade om en ung mamma och hennes lilla dotter.

Man får hoppas att polis och övriga myndigheter kan slå sönder klanen och maktstrukturen och att politiker slutar fylla på med bidragsinvandring i Sveriges gettoliknande förorter – annars får vi se mer av sånt här på (ännu) fler ställen i Sverige – och vem vill det?

/MickeK

6 reaktioner på ”Angeredsklanen i Göteborg i myndigheternas sikte

  1. Alltid kul läsa om när det händer positiva saker i Angered. Särskilt eftersom jag själv bott där, men då var det inte lika förfallet som det är idag.

    Gillad av 1 person

    • Nej, det är tyvärr omöjligt eftersom dom troligen har svenska medborgarskap. Det får man även om man missköter sig direkt man kommer till Sverige och sedan får man behålla det för alltid.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s