Olika världar – Vanja fick sälja allt hon hade för att överleva, nyanlända får allt serverat på silverfat

Stockholm, Västerort. Två artiklar i tidningen ”Mitt i Västerort” – den ena beskriver hur en svensk kvinna fick sälja allt hon hade för att överleva, samtidigt byggs nya fräscha modulhus till så kallade ”nyanlända”

Vanja Persson i Hässelby vet hur det känns att vara fattig. Hon förlorade sin sjukpenning och tvingades leva utan inkomst, i ett och ett halvt år. Vanja lider sedan 19 år av en kronisk sjukdom och när kroppen inte orkade med fick hon klara sig bäst hon ville.

Henns sjukpenning drogs plötsligt in så där stod hon, utan inkomst men med alla utgifter kvar. Lägenhet, alltså tak över huvudet och mat för dagen kostar pengar, för att klara sig fick hon sälja allt hon kunde. Köksbord, nattduksbord, i stort sett allt utom sängen sålde hon.

Vanja hade inte rätt till försörjningsstöd eftersom hon hade ett företag – som hon var för sjuk för att kunna arbeta i. Välfärden, skyddsnätet, som hon varit med och bidragit till fanns inte där, hon fick klara sig själv. Till slut fick hon tillbaka sin sjukersättning men på den lägsta nivån, så ekonomin är idag bättre även om den fortfarande är ansträngd.

Till vänster: Vanja levde i fattigdom, till höger, modulhus för nyanlända
VANJA

I Grimsta, inte långt från Hässelby och även det i Västerort är det en annan värld som väntar på människor som behöver hjälp – där finns det skattepengar till att bygga modulhus till så kallade ”nyanlända”, inte sällan ekonomiska migranter som söker ett bättre liv i Sverige.

Projektet – ett hus bestående av 96 moduler som ska bli till 41 lägenheter – med modulhus i Grimsta beräknas kosta 67 miljoner kronor, det är bara byggkostnaden för att ”nyanlända” ska få tak över huvudet. Tillkommer alla andra kostnader som bidrag till mat och uppehälle, bostadsbidrag, skolor och personal till nyanländas barn, sjukvård och så vidare – helt enkelt välfärd!

Det är inget annat än en skandal att svenskar som bidragit till välfärden tvingas sälja allt de äger och har för att, om möjligt, slippa stå på bar backe och leva som bostadslösa – medan ekonomiska migranter kommer till vårt land och får allt serverat för ”det är vårt ansvar”.

Det pratas ofta om att ”man inte ska ställa grupper mot varandra” när folk ifrågasätter miljardrullningen till invandringen – vad är detta, om inte att ställa grupper mot varandra?

Var, politiker, är ansvaret för de som byggt detta landet? Varför finns inte pengar till våra egna medan skattkistan för all världens lycksökare tycks vara utan botten?

/MickeK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s