62 miljarder saknas till skola, vård och omsorg

De som tar makten efter valet i september möter en tuff verklighet – det saknas 62 miljarder till skola, vård och omsorg. Det kommer att synas extra tydligt i kommunerna.

I höstas (22 oktober) skrev jag om hur SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) varnade för att invandring kör kommunernas och landstingens ekonomi i botten. Man varnade i sin rapport för att ett gap mellan intäkter och kostnader på 59 miljarder skulle uppstå till 2021.

Nu konstaterar SKL att om det fortsätter som hittills kommer 62 miljarder att saknas till mandatperiodens slut 2022 – och det är bara för kommuner och landsting som precis klarar att hålla näsan över vattenytan. För att nå en sund ekonomi saknas hela 80 miljarder – och det vid en balanserad normal konjunktur.

Mörka moln över välfärdens finansiering
SKL

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) konstaterar:

Vi kan inte fortsätta som idag, så är det. Då ökar gapet mellan intäkter och kostnader med ungefär 20 miljarder per år.

Jämfört med 1990-talets stålbad är utmaningarna (är du också trött på det ordet?) större nu, demografin ser betydligt tuffare ut än den gjorde då, säger Wallenskog

SKL har länge ökat resurser till välfärden eftersom folk frågat efter mer och bättre välfärd. Det har man klarat med höjda skatteuttag och ökade statsbidrag. Kostnaderna har stigit med i genomsnitt 1% per år.

Nuvarande och kommande underskott kan lösas enkelt, rent matematiskt; det är bara att höja skatten med 1:95 kronor i kommunerna och 0:85 kronor i landstingen så är det löst – men i praktiken är det omöjligt – förslag om skattestopp eller ekonomiska straff för skattehöjande kommuner är redan ute på banan.

I artikeln från Dagens Samhälle nämns inte med ett ord om invandringens påverkan på kommunernas ekonomi.

Riksrevisionen konstaterade i höstas att den nuvarande socialdemokratiska och den förra Alliansregeringen helt saknade konsekvensanalys för sin migrationspolitik – nu ser vi konsekvenserna; högre skatter men sämre välfärd och ett mycket otryggare samhälle.

Redovisning av konsekvenser i 26 migrationspolitiska propositioner 2004-2015. I tabell 1 nedan sammanfattas resutlaten avseende redovisning av volym-  och kostnadskonsekvenser i propositionerna:

SKL

Av tabellen framgår tydligt hur regeringar från 2004-2015 fullständigt misslyckat, eller ignorerat, konsekvenser av förd migrationspolitik. Nu vill de ha din röst i höst igen…

Ekonomi är en sak men det som förmodligen upplevs av många som än värre är att leva ett liv i otrygghet – och det är konsekvensen för många i Sverige idag, inte minst kvinnor, som drabbats hårt av den enormt oansvariga massinvadringen från vilt främmande kulturer.

Statistik från BRÅ visar att sexualbrott, våldtäkter, skjutningar och mord i Sverige ökade katastrofalt under 2017, mer om det kan ni läsa här:

BRÅ statistik 2017

Sverigedemokraterna går till val på en nollvision för asyl och fokus på återvandring, det är bra och ett måste om kommunerna ska ha en chans att återhämta sig. SD vill också se skärpt försörjningskrav för anhöriginvandring samt kontrollera släktskap – också det ett måste.

Andra partier tycks tro att vi kan fortsätta med en ”normal” asylinvandring, SKL:s siffror visar att de inte har förstått någonting.

/MickeK

 

En reaktion på ”62 miljarder saknas till skola, vård och omsorg

  1. Nej, skattehöjningar är inte lösningen i ett land med mycket högt skattetryck. Det skjuter bara problemen fram i tiden. Det är bara att se på hur dåligt man lyckats med det tidigare. Eftersom politikerna inte löser problemen, så kan man heller inte sänka skatterna.

    Första steget till att göra något vettigt, är att sanera ekonomin i den offentliga verksamheten och då med början i ‘toppen’. Där finns ingen ‘produktion’, utan bara ‘administration’.

    Vi har ett onödigt stort antal myndigheter, som inte har någon annan funktion än förvaring av arbetsskygga. Mycket pengar att tjäna där.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s