Polisen Mitt: Operation Lynx – 53 gripna

Polisen Mitt meddelade den 28 november 2017 att man startade ”Operation Lynx” – en långsiktig satsning mot grov och organiserad brottslighet. Operationen är tänkt att löpa över tre år och har redan gett bra utslag.

Operation Lynx är en satsning som löper över hela Polisregion Mitt: Uppsala, Västmanland och Gävleborg. När operationen sjösattes presenterades statistik för år 2017, per capita har region Mitt samma nivå som storstadsområdena Malmö, Göteborg och Stockholm.

Polisen Mitt, statistisk 2017
MITT

Före jul greps elva personer och nio anhölls. Under tre veckor i januari och första veckan i februari gjordes 48 husrannsakningar och då anhölls 41 personer. Enligt Carin Götblad, polismästare i Region Mitt handlar det om ett nätverk – så då förstår man digniteten av det hela.

Polisen har under insatsen beslagtagit ett antal pistoler, en handgranat, en stor mängd narkotika i form av 6,3 kilo hasch samt ecstasy, amfetamin och kokain, och en mängd märkeskläder. Det innefattar 15 kartonger med misstänkt stöldgods med värdeföremål som klockor, smycken och accessoarer.

– Tillgången på vapen är enorm. Det är unga människor som har tillgång till automatvapen, handgranater från forna Jugoslavien. Det är så många som kommit in i en grovt kriminell livsstil, säger Carin Götblad

Enligt Götblad beslagtar polisen vapen varje vecka. De personer som frihetsberövats rör sig mellan Stockholm och Uppsala och är mellan 18 och 40 år. De kommer från forna Balkan, Georgien och Rumänien, bland annat. Oskyldiga bland allmänheten har drabbats – bland annat skadades en turist under en skjutning på en restaurang i Uppsala vid nyår.

– Jag är jätteorolig. De ägnar sig åt allt som ger pengar, bedrägerier mot socialförsäkringssystemet, grova stölder, narkotika, utpressning – utan några slags spärrar, säger Carin Götblad.

Som en motreaktion slår de kriminella tillbaka, ett exempel på det är skjutningen mot en polismans bostad i Västerås (där en 31-årig man har anhållits). De kriminellas aktivitet mot polisen har ökat och polisen har vidtagit åtgärder för att stärka säkerheten för sina anställda.

Polisens insatsstyrka slog till mot en address i Västerås efter skjutning mot polisbostad
INSATS

Flera av de som frihetsberövats kommer att släppas ut på gatan igen, säger polischefen. De samarbetar inte med polisen och teknisk bevisning är väldigt viktig. Men att åtta har häktats är ett gott tecken, enligt Carin Götblad.

/MickeK

 

Källor:

Polisregion Mitt start operation Lynx
Polisen presentationsmaterial
TT / Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s