The Economist: Unga män med Kalashnikovs har förstört känslan av trygghet i Sverige

The Economist uppmärksammar det allt grövre och eskalerande våldet i Sverige och frågar sig varför unga män skjuter varandra i det en gång trygga Sverige

Originalartikeln hittar ni här (på engelska). Detta är en översättning av originalet.

Det var tänkt att vara en cigarettpaus i smyg på en eftermiddag. Då dök en pistolman klädd i svart upp och sköt den 15-årige Robin Sinisalo i huvudet. Hans äldre bror Alejandro sköts fyra gånger. Robin dog omedelbart på tröskeln till sitt hem i nordvästra Stockholm. Alejandro lämnades i rullstol för resten av livet. Två år senare säger pojkens mamma, Carolina, att polisen fortfarande inte har några ledtrådar.

Robins öde blir allt vanligare i Sverige. År 2011 dödades endast 17 personer med skjutvapen. År 2017 hade Sverige över 300 skjutningar, vilket resulterade i 41 döda och över 100 skadade. Våldet beror främst på gäng som säljer knark i storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg. Gängmedlemmar har till och med använt handgranater för att attackera polisstationer. Mellan 2010 och 2015 dödades människor av olagliga skjutvapen i samma takt som i södra Italien. Även om Sverige fortfarande är en relativt fredlig plats, är det oroande.

POLIS

Gängkriminalitet är inget nytt: MC Gäng och maffia från Balkan har handlat med droger i Sverige sedan början av 1990-talet. Men gängen som dyker upp idag är mindre organiserade och mer benägna att begå småbrottslighet. Att skaffa en pistol på laglig väg är inte lätt, men Kalashnikovs från de jugoslaviska krigen är lättillgängliga på den svarta marknaden. För att sockra affären/dealen slänger smugglarna ofta med handgranater (det var 43 incidenter med handgranater i Sverige förra året). Offren och förövarna av gängvåld är nästan alltid unga män.

Hur förklarar man uppkomsten av gängvåld i Sverige? Det kan inte vara ekonomin, vilken går bra, eller Sveriges livskvalitet, som är bland de bästa i världen. Och brottslighet i allmänhet är på nedgång. Så vad har gått fel?

Några skyller på flyktingkrisen år 2015, då Sverige tog in flest asylsökande per capita i Europa. Men skjutningar med olagliga vapen har ökat sedan mitten av 2000-talet. De flesta gängmedlemmar är faktiskt första eller andra generationens invandrare, 72 procent av dem, enligt en rapport, men de tenderar inte att vara nyanlända. Det tar många år att invandrare att rota sig tillräckligt innan de blir indragna i brott, säger Amir Rostami vid Stockholms universitet. Sverige tog emot många asylsökande på 1980-talet och 1990-talet från länder som Irak, Somalia och fd Jugoslavien.

Sverige byggde bostäder åt invandrarna och lärde dem svenska, men det gick inte att integrera dem på arbetsmarknaden. Det svenska välfärdssystemet erbjuder bra utbildning och generösa fördelar. Men för invandrare är den sociala rörligheten begränad. Starka fackföreningar insisterar på höga löner för enkla jobb, så företag tycker ofta att det är oekonomiskt att anställa invandrare med begränsad utbildning eller med begränsade kunskaper i svenska. Idag är 16% av de utomlands födda arbetslösa, en av de högsta siffrorna i OECD. Gäng erbjuder frustrerade unga män ett alternativ. ”De låter dig känna dig som en kung, även om för en dag”, säger Rostami.

En oroad regering har vartefter spenderat mer och mer pengar för att integrera invandrare, infört hårdare straff för vapenbrott och beviljat vapenamnesti. Polisen har intensifierat övervakningen och samarbetet med andra europeiska länder för att stoppa vapen-smuggling. I januari inrättade den svenska regeringen ett centrum för att bekämpa våldsextremism.

Vittnen är rädda för att prata och polisen är under hård press. Inte ett enda våldsmordfall i Stockholm löstes år 2016. Regeringen hoppas att kunna vända på detta: Polislönerna har höjts och tjänstemän som lämnade under en omorganisation för tre år sedan (som sammanföll med en ökning av brottsligheten) har återanställts. Preliminära resultat för 2017 visar att upplösningsgraden för skjutvapenmord har stigit till (fortfarande otryggt) 30% i Stockholm. Men över 100 fall kvarstår olösta.

Svenska politiker kan inte längre ignorera problemet, särskilt så nära valet i september. Carolina Sinisalo har åkt runt i Sverige för att öka medvetenheten om våldshandlingar. Hon säger att hon funderar på att flytta någon annanstans varje dag, ”men det var Robins hem. Jag kan inte lämna.”

/MickeK

 

 

En reaktion på ”The Economist: Unga män med Kalashnikovs har förstört känslan av trygghet i Sverige

  1. Tänk om man kunnat läsa såna här balanserade och nyanserade artiklar i svensk systemmedia under de gångna tjugofem till trettio åren! Istället för den panegyriska hyllning av mångkultur och desinformation om dess följder som vi matats med. Förmodligen hade samhället sett helt annorlunda ut då.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s