Google lanserar anpassad version av sin sökmotor för Sverige

Efter Expressens drev mot Google svarar nu chefsjuristen David Price på Google att man har för avsikt att ”rulla ut en svensk version så fort som möljligt”

Ja, ni läste rätt, snaran dras åt kring yttrandefriheten i Sverige, Google tar till sig av kritiken – som består i ett mycket obehagligt drev från Expressen – och tänker nu rulla ut en svensk, censurerad version av sin sökmotor.

Drevet gick så långt att Sveriges justitieminister kallar Tidningsutgivarna (TU) till möte – Jeanette Gustafsdotter, VD på TU, krävde att riksdagens konstitutionsutskottet skulle kalla Google till ”förhör”. Mötet mellan Morgan Johansson och TU ska hållas den 23 mars.

Google har redan börjat införa åtgärder och ändringar för den svenska versionen av Google, fler ”justeringar” är att vänta de närmsta veckorna.

David Price, chefsjurist på Google, säger till Expressen:

När arbetet är genomfört kommer vi att kunna presentera ett mer kvalitativt innehåll, vilket väsentligen kommer att minska risken för att liknande problematiskt innehåll ska dyka upp igen vid generella sökningar.”

Ja vem kunde ana att en tabloid, en simpel kvällsblaska som ju faktiskt Expressen är, skulle ha en sån makt över en jätte som Google? Vem kunde ana att ett hysteriskt drev från tidningsmurvlar skulle nå ända upp till regeringen? Om det är så här enkelt att få information censurerad, vad är nästa steg, vilken ytterligare information ska dessa förmyndare stoppa folk att få tillgång till?

”Genom internet har människor fått oanade möjligheter till information. Nätet uppfattas därför som ett hot av vissa regimer” – så skrev Hallands Nyheter 2010. Åtta år senare reagerar regimen i Sverige likadant som Kina. Hur blev det så här?

/MickeK