I Uppsala vill man ge nyanlända förtur till förstahandskontrakt på lägenheter

Nyanlända barnfamiljer som har tillfälliga boenden i Uppsala kan få förstahandskontrakt. Det alternativet utreds nu. Bättre integration står mot rättvisa gentemot andra grupper.

Detta uppger Uppsala Nya Tidning. Sedan den tvingande bosättningslagen trädde i kraft den första mars 2016, för drygt två år sedan, har Uppsala kommun tagit emot 1330 ”nyanlända” som anvisats till kommunen.

Alla som kommit har fått korttidskontrakt, totalt har man upplåtit 540 lägenheter till gruppen ”nyanlända”. Kontrakten går snart ut och tvångslagen (bosättningslagen) preciserar inte hur länge en kommun är ansvarig för de nyanländas boende. Exempelvis Lidingö säger upp kontrakten med nyanlända när två år har gått. Fler kommuner tolkar lagen som Lidingö har gjort och så resonerar man även i Uppsala, men…

– Huvudregeln är att de här personerna ska klara sig själva och hitta en egen bostad när två år har gått. Men för de som inte hittat en bostad förlänger vi nu kontraktet månad för månad. Många har också kontrakt som gör att de kan bo kvar ytterligare ett år, säger Erik Pelling (S) som är kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor och flyktingmottagande.

SD menar att det är direkt orättvist att ha en gräddfil för nyanlända, som inte ens är svenska medborgare, till kommunens bostadsköer. Man påpekar att det är många som behöver en bostad i Uppsala som får stå tillbaka för icke medborgare. SD tycker istället att nyanlända, precis som andra människor i Sverige, får ta sitt eget ansvar för sitt boende, men man har föreslagit att kommunen kan erbjuda husvagnar som boende.

Miljöpartiet tycker däremot att de nyanländas kontrakt ska övergå i fortsatta kontrakt.

Den här diskussionen blir aktuell i allt fler kommuner. De som förespråkat massinvandring brukar säga att man inte ska ställa grupper mot varandra – men det är exakt det man gör nu. Vem ska ha rätten till en bostad, svenska medborgare och skattebetalare, eller ekonomiska migranter som sökt lyckan i vårt land?

/MickeK

 

Fakta – Bosättningslagen

Bosättningslagen innebär att alla kommuner ska ta emot och erbjuda bostäder åt nyanlända som fått uppehållstillstånd. Lagen är tänkt att ge en mer rättvis fördelning av nyanlända i landets kommuner samt förbättra nyanländas möjligheter att komma in i samhället och på arbetsmarknaden.

I Uppsala har flest nyanlända fått bostad i Gottsunda och därefter i Salabacke, Nyby, Berthåga, Gränby, Sävja och Årsta.

Utöver lägenheter via Uppsalahem och privata hyresvärdar har även korridorsboenden, uthyrning av bostadsrätter som kommunen köpt samt uthyrning av villor förekommit. Det handlar uteslutande om korttidskontrakt.

De nyanlända betalar själva hyran genom den statliga etableringsersättning som de får de första två åren.

 

 

2 reaktioner på ”I Uppsala vill man ge nyanlända förtur till förstahandskontrakt på lägenheter

  1. Pingback: Uppsala väljer att ge nyanlända förtur till kontrakt på lägenheter – S W E D E N – G O O D B Y E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s