Centerpartiet står närmast miljöpartiet och vänsterpartiet

År 1999 stod centerpartiet närmast M och KD men sen dess har partiet förflyttat sig rejält och står idag närmast miljöpartiet och vänsterpartiet. De partier som står närmast varandra i oppositionen är M, KD och SD.

Både på den så kallade GAL-TAN-skalan och vänsterskalan står idag M+KD+SD närmast varandra och är de partier från oppositionen som skulle kunna utmana vänstern om makten. Moderaterna har ett och annat att förlklara för sina väljare, man har en retorik som närmast påminner om SD men hur ska de få igenom sin SD-politik med ”Alliansen”? Både L och C ligger betydligt närmare vänsterblocket på GAL-TAN-skalan och båda tar avstånd från M:s nya migrationspolitik såväl som förbud mot tiggeri.

GAL-TAN-skalan

Forskningsgruppen CHES placerar de svenska partierna så här på skalan:

  • GAL – Står för Grönt, Alternativt och Libertarianskt (maximal självständighet och valfrihet)
  • TAN står för Traditionellt, Auktoritärt och Nationalistiskt

I diagrammet jämför SR Ekot med några europeiska partier, här ligger franska Front National högt upp i TAN-änden, Angela Merkels CDU i mittenregistret och brittiska Labour i GAL-änden av skalan

GALTAN

Det naturliga borgerliga blocket vore M+KD+SD. Det krävs dock att M tar sig ur sandlådan först och visar sig vuxna och börjar prata med SD. Klarar Kristersson och moderaterna att visa sig så vuxna?

/MickeK

En reaktion på ”Centerpartiet står närmast miljöpartiet och vänsterpartiet

  1. Med tanke på vilka idéer Miljöpartisterna vräker ur sig, så är de placerade på tok för långt till höger i diagrammet, vilket även CDU är …

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s