Danmark – politisk majoritet för burkaförbud

Det ser ut som att Danmark kommer att förbjuda ansiktstäckande klädsel i det offentliga rummet. Efter förhandlingar ställer sig Socialdemokraterna på regeringens och Dansk folkepartis sida.

Danmarks Radio rapporterar att de danska socialdemokraterna har beslutat att de är för det så kallade burkaförbudet.

Danmark tar ställning mot muslimskt kvinnoförtryck
DANMARK

För oss är det avgörande med ett burkaförbud, att det används för att kartlägga social kontroll och förtryck mot kvinnor, vilket burka är en symbol för, och att vi hjälper de kvinnor som lever under förtryck. Vi har nu fått med det i regeringens förslag, säger domare Trine Bramsen (s).

Det innebär att polisen, om de misstänker att en kvinna är föremål för social kontroll, måste bedöma om det finns behov av att ”vidta åtgärder” för att säkerställa att kvinnan får den nödvändiga hjälp till att ”komma ur de förtryckande miljöerna”.

Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen (K) är glad över att även socialdemokraterna nu stöder förslaget;

I Danmark möter vi varandra med öppenhet – ansikte mot ansikte. Förslaget om ett täckningsförbud ska öka respekten för vår gemenskap och bekämpa parallella samhällen.

I praktiken innebär förbudet att man på danska gator inte tillåts bära något som täcker ansiktet. Där ingår religiösa klädnader som burka och niqab, men också masker, hattar eller till exempel konstgjorda skägg. Det blir upp till polisen att avgöra om ansiktet syns för lite och påföljden blir böter.

Nu måste vi börja titta på om vi också kan få ett slöjförbud för våra barn och unga i skolväsendet och för offentligt anställda, säger Martin Henriksen, Danske Folkepartis talesperson i integrationsfrågor.

/MickeK

 

En reaktion på ”Danmark – politisk majoritet för burkaförbud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s