Sentio juni – SD största parti, S kollapsar och M tappar stort

Sentio / Nyheter Idags junimätning är här och det är glada nyheter för Sverigedemokraterna som intar platsen som Sveriges största parti – samtidigt kollapsar socialdemokraterna och även moderaterna tappar väljare.

SD går framåt i alla mätningar just nu – det är inte omöjligt att partiet kan bli störst efter valet den 9 september, trenden är lovande och ser ut att fortsätta fram till valet.

Samtidigt tappar både socialdemokraterna och moderaterna i Sentio juni. Socialdemokraternas tapp får ses närmast som en kollaps, från 25,3% i maj till 21,7% i junimätningen. Moderaterna tappar också rejält, from 20,4% i maj till 17,1% i juni.

Vänsterpartiet vinner på att de, likt SD, håller sin linje, de ökar också marginellt från majmätningen, antagligen tappar socialdemokraterna en del vänsterväljare till vänsterpartiet.

Centerpartiet ligger kvar runt 7% och det andra liberala partiet, Liberalerna tar ett rejält kliv framåt och ligger nu på 7%. Kristdemokraterna hittar ingen fråga som lyfter dem i opinionen och ser ut att få det tufft att klara 4%-spärren i valet i höst.

Medborgerlig Samling tappar och är knappt mätbara, bara 0,1% och det måste vara en besvikelse för partiets företrädare. Övriga ligger på 1,2% där man får gissa att Alternativ för Sverige har det mesta av de rösterna.

Sentio / Nyheter Idag – juni
SentioJuni

Med drygt tre månader till valet ser det ut att bli tufft att få till en regering – om inte de övriga sju partierna tänker visa sig vuxna, ta sig ur sandlådan och börja prata med SD – allt annat är en skymf mot en stor del av Sveriges väljare och mot demokratin.

Mätningen utfördes mellan 1 och 5 juni. 1004 personer intervjuades (webbpanel) varav 717 uppgav partipreferenser. Mer om opinionsundersökningen kan ni läsa på Nyheter Idag.

/MickeK

 

 

13 reaktioner på ”Sentio juni – SD största parti, S kollapsar och M tappar stort

 1. Pingback: Det kommer bli mycket bättre – bbc220

 2. Det känns som att Sentio är ganska svajiga i sina mätningar. Liberalerna ökar från 3,7 till 7,0. Varför det kan man fråga sig.

  Gilla

 3. På Norra Bantorget får Karl-Petter Thorwaldsson dra ned gardinerna. De svenska
  arbetarna flyr honom och Socialdemokraterna.
  Hur skall detta sluta?

  Gilla

 4. SD har all rätt att regera sverige ur krisen som det övriga partier har orsakat Sosialdemomokraterna har sold sverige till alla dessa nykomlingar vi svenskar är Minuritet i vårt eget land ? Vården, pensionerna, välfärden , våran skatter allt går till flyktingar i första hand detta är förräderi mot svenska folket helt oacceptabelt !!
  Låt Sverigedemokraterna få regera landet ur krisen!!
  Heja Jimmi Åkesson😃😃😃👍

  Gilla

 5. Inga partier undrar varför SD bara ökar och ökar. Ingen undrar vad som är fel. Men så är det när man inte klarar av att tolka verkligheten. Då förstår man heller inte varför vi har 7000 anmälda våldtäkter, och 400 eldhärjade skolor och tusentals bilar. Att våra ledare låter sina pensionärer leva i fattigdom är säkert en anledning till att folk väljer SD som har det bästa förslaget med pensionerna. Jag ser fram emot en storseger för SD 2018

  Gilla

 6. Det är visserligen oerhört glädjande att SD går framåt, men S+MP + (V+C) kan fortfarande bilda regering med tyst stöd från Moderaterna och Liberalerna. Hoppas att jag har fel…

  Gilla

 7. Pingback: Swedish Democrats(alt-right) is the biggest party according to a new survey. (Article in Swedish) – LOL Images

 8. 1004 frågade? Allt för få för en statistiskt säkerställd mätning. Därav dom stora förändringarna från tidigare mätning, med lika många frågade i nästa mätning kan det ha svängt lika mycket åt andra hållet för alla partier.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s