Ninnis Tankar om varför SD är det givna valet för Sverigevänner: Afs sår split i den nationella rörelsen

Twitterprofilen ”Ninnis Tankar” skriver klokt om hur Afs sår split i den nationella rörelsen och förklarar logiken bakom SD:s agerande, varför de agerar som de gör – och varför du ska rösta SD i valet i höst om du bryr dig om Sverige – på riktigt!

”Ninnis Tankar” skriver ofta klokt – och långt (så kallade ”rantar”) på twitter. Så även denna gång och jag delger här Ninnis tankar från denna morgons rant med hennes tillstånd.

Ninnis Tankar hittar du på twitter, följ länken:

Ninnis Tankar

NINNIS_TANKAR


Så varsågoda, Ninni har ordet:

Jag skrev i förrgår ”AfS agerar, tyvärr, nu på ett sätt som sår split i den nationella rörelsen.” Jag tycker inte om när man anklagar utan att vara konkret, så jag ska ta några exempel på vad jag menar, exemplen handlar om:

 • EU & Swexit
 • Vinster i välfärd
 • Homoadoptioner

 

EU & Swexit:

I denna tweet tar man med ett snitt av Jimmie Åkessons deltagande i opinion live och vinklar det till att SD sviker väljarna i EU-frågan:

 

AFS_1

Afs redigerade video från Afs tweeten här ovan ser du här:

 

Det AfS väljer att *inte* ta med, eller nämna med ett enda litet ord, är att EU-frågan diskuterades tidigare, mer än 4 minuter lång diskussion, ni ser den här:

 

Då är en legitim fråga; Varför väljer SD denna väg? Jag antar ni minns ni hur det var före den sk ”tvärvändningen”? När SD sa ”invandrING” och pekade 7k som ansvariga – det folk utanför Hörde var ”invandrarE” och man tolkade in frälingsfientlighet.

Det här är ett helt normalt mänskligt fenomen – man tolkar utifrån sin förförståelse så fungerar människan. Precis samma fenomen råder i dag i EU-frågan. När jag pratar om våra lagar, vår demokrati, överstatlighet, byråkrati osv. så är det i princip alltid så att jag möter motdebattörer vars argumentering visar att de svalt att SD vill ”stänga Sverige från omvärlden” – precis identiskt med att man tidigare tolkade in främslingsfientlighet.

Hur gärna jag än vill att vi gick ut EU igår – jag ville aldrig vara med och jag har blivit mer motståndare med åren – så är det inte realistiskt att få till det Förrän man påverkat narrativet så att folket Hör vad vi säger och vad våra argument är.

För det krävs att frågorna kommer upp i debatten – opinionsbildning – då kommer polletter ploppa hos folket allt eftersom, så att de, när folkomröstningen är aktuell, kan göra det informerade val som är rätt för dem som enskilda individer.

Till detta har vi det parlamentariska läget efter valet. Om SD sticker fram folkomröstning efter valet så skjuter vi oss själva i foten med alla andra viktiga frågor vi har …

Då gör SD sig omöjliga o kommer då inte kunna verka för att förbättra för pensionärer, rättsväsendet, vården, migpol … Det vill inte jag SD ska göra, det är viktiga frågor också. Jag vill de ska verka för så mycket SDpol som möjligt kommer ut ur det politiska maskineriet.

I klippet AfS gjort (Afs redigerade videon här ovan i texten) tar man även upp att SD bytt grupp i EU. Det är helt sant. Man har bytt från EFDD, Nationalistiska EU-kritiker till ECR, Konservativa EU-kritiker.

Varför? Mest avgörande för beslutet gissar jag på är Brexit, då UKIP försvinner från EFDD. Detta kan man ha olika åsikt om, naturligtvis. Jag personligen tycker det i huvudsak är positivt av två orsaker:

 1. ”kompisarna i gruppen” heter t.ex. Dansk Folkeparti, Sannfinländarna. Jag vill gärna att SD i EU ska va i samarbete med våra nordiska systerpartier
 2. Denna grupp verkar för reformering av EU. Swexit är en _nationell_ angelägenhet som ligger på SDriks axlar – inte i EU.

Oavsett om Sverige är med eller lämnar EU i framtiden så Måste EU reformeras. Det är bra, tycker jag, om SD i EU verkar för reformering av EU när vi ändå är där, medan SDriks verkar för opinionsbildning och Swexit i Sverige. Därav är jag positiv. (Och Nalle är ju bäst. 🙃)

Det var allt om EU & swexit, min kritik angående AfS retorik kring, vinster i välfärd & homoadoptioner, kommer senare 🙂

 

Nu, vinster i välfärd & homoadoptioner:

Här kör AfS med en retorik typ ”SD lägger sig platt för 7k”, man menar att SD ställer sig in för att ”släppas in i värmen” eller har sålt sig till vinstlobbyn (eller vad det nu är man kallar det). Så kan man väl tycka, men *är* det så?

Det finns en väldigt mycket enklare förklaring än dessa teorier – SD har växt och blivit ett stort parti. Växt explosionsartat – ett parti *är* dess aktiva medlemmar. Nya medlemmar tar med sig SINA åsikter in i den interndemokratiska processen.

Denna extrema tillväxt medför, per automatik, att partiet utvecklas i en riktning som mer speglar samhällets kulturella värderingar:

SD_TILLVÄXT

I synnerhet min generation (70-talister) o senare *är* ”homo-liberala”. Förändringen vad gäller homoadoptioner är drivet av ungsvenskarna som vid Landsdagarna 2015 motionerat i frågan. Beslut då var att man sköt på beslutet till Landsdagarna 2017. Det är Därför Jimmie säger att SD ”nog” är för homoadoptioner – det är inte ”klubbat” – men det föga troligt att det inte blir så 2017.

Detta Vet Jeff Ahl, då han och jag debatterade den frågan på twitter under Landsdagarna 2015.

Vad gäller vinster i välfärd så är det inte den totala omsvängning i sakfrågan som motståndare försöker få det till, det är en lätt förskjutning högerut. Det skulle va bra märkligt och, faktiskt även oroande, om en sån här omfattande ”injektion av blått blod” till partiet *inte* medförde en viss förskjutning högerut.

 

SD_from_M

 

Nu har jag förklarat det mesta bakom ”AfS agerar, tyvärr, nu på ett sätt som sår split i den nationella rörelsen.”, det återstår bara en sak, varför ”tyvärr”?

Som ni ser av skärmdumparna så är jag inte negativt inställd till AfS bildats eller att vissa väljer AfS isf SD:

Ninni_Afs_bra

 

Det handlar inte heller om att man kritiserar SD, det gör jag med – ingen står eller ska stå bortom kritik. Mitt tyvärr handlar om Sveriges väl o ve. I denna partiutveckling som är en naturlig demokratisk process, ett resultat av att SD blivit ett stort parti, så utvecklas partiet bort från vissa gamla väljare och blir mer rätt för andra individer. Det ligger i sakens natur. Det är också naturligt att att man som gammal väljare Upplever det som ett svek. Jag Förstår det. Been there, done that.

Mitt ”varför” handlar om HUR man gör det, att man skapar en polarisering inom den nationella rörelsen. Det är något jag tidigare även kritiserade SD för, skärmdump:

Ninni_SD_Kritik

När man utmålar SD som ”det stora svekpartiet” för denna politiska utveckling är risken att folk som delar SDs åsikter och som absolut *inte* ser AfS som ett alternativ – och vi är många – väljer soffan den 9/9. Vi vet vem som tjänar på det …

Det var allt, lång rant. 😛

Ha det i åtanke och lycka till i valet! 💐

 

***

Tack så mycket, Ninni, för att jag fick posta din twitter-rant på min blogg, nu hjälps vi åt att sprida dessa kloka tankar på sociala medier!

/MickeK

En reaktion på ”Ninnis Tankar om varför SD är det givna valet för Sverigevänner: Afs sår split i den nationella rörelsen

 1. ”Det finns en väldigt mycket enklare förklaring än dessa teorier – SD har växt och blivit ett stort parti. Växt explosionsartat – ett parti *är* dess aktiva medlemmar. Nya medlemmar tar med sig SINA åsikter in i den interndemokratiska processen.

  Denna extrema tillväxt medför, per automatik, att partiet utvecklas i en riktning som mer speglar samhällets kulturella värderingar:”

  Du vet typ som SD ALLTID drivit invandringsfrågan eftersom DET HAR VARIT DEL AV SAMHÄLLETS KULTURELLA VÄRDERINGAR att vara invandringskritisk?

  Jösses.
  Sluta försvara dålig politik. Börja bilda opinion och driv metapolitik istället för att lägga er platta.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s