Så har det hänt igen; en aktivist, ombord på ett plan, stoppar en utvisning

En man i 50-årsåldern var utvisad till Afghanistan. Flygningen gick från Göteborg till Istanbul – ombord befann sig också en aktivist som stoppad utvisningen, genom att vägra sätta sig ner i planet.

Den första frågan som inställer sig är förstås hur aktivister får detaljer om vilka plan som utvisade befinner sig på? Swedavia själva vet ett dygn innan om det finns passagerare med på ett plan som ska deporteras. Hur är det möjligt att asylaktivister får tillgång till sådan information? Nyligen hände samma sak på ett plan som skulle avgå från Kastrup i Köpenhamn, så det är ingen engångsföreteelse.

Aktivist stoppade utvisning på ett plan vid Landvetter flygplats i Göteborg
LANDVETTER

Enligt Göteborgposten hade en kvinna (aktivisten) köpt en flygbiljett på samma plan till Istanbul som den utvisade – med syfte att stoppa utvisningen.

– Följer man inte de lagar och regelverk som finns för luftfart och den information man får av piloten eller den personen piloten utser, då har piloten rätt att verkställa att man inte får finnas med på planet, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia.

Enligt GP (Göteborgsposten) ska det finnas en video som visar hur en kvinnlig passagerare vägrar sätta sig ner trots upprepade tillsägelser av kabinpersonalen. Den kvinnliga aktivisten ska ha ställt krav på att den utvisade afghanen skulle få lämna planet, annars vägrade hon sätta sig ner. Rättsligt efterspel kommer att följa.

Vad som händer med den man som påstått skulle ha utvisats är inte klarlagt. Det är en fråga för kriminalvårdsstyrelsen, det är de som hanterar deporteringen, Swedavia verkställer bara flygningen, enligh Hans Uhrus.

Magnus Brusbäck är ställföreträdande chef på Kriminalvårdens transportenhet. Han bekräftar att en man i 50-årsåldern lämnade planet.

– Det som händer sen är att klienten förs tillbaka till förvaret och sen planerar man in en ny transport, säger han.

Planet kunde senare under måndagskvällen lyfta, två timmar för sent.

Artikeln i sin helhet kan ni läsa i Göteborgsposten (betalvägg).

Video från planet, filmad av aktivisten själv:

 

 

Videon ligger även ute på aktivistens Facebooksida, klicka HÄR.

/MickeK

En reaktion på ”Så har det hänt igen; en aktivist, ombord på ett plan, stoppar en utvisning

 1. Egotrippade aktivister tror att dom gör någon skillnad. Det gör dom inte. Afghanen kommer att vara på första bästa plan tillbaka hem igen.
  Frågan om hur dessa människor får reda på exakt när och hur verkställigheten av utvisade äger rum är intressant.
  Man hade hellre sett att kvinnan hade avlägsnats från planet och att verkställigheten hade kunnat genomföras. Tror inte att vare sig polisman eller kriminalvårdspersonal hade kunnat agera självständigt här, som hade varit fullt gångbart på land så att säga, eftersom det är luftfartslagen som gäller på planet. Å andra sidan hade kaptenen kunnat delegera uppgiften att avlägsna aktivisten till någon, tex kriminalvårdspersonal eller polisman. Alla eskorterade resor görs dock inte med polis närvarande på resan.

  Så, min poäng här är att belysa att sådana här aktioner är meningslösa, dom fungerar inte. Eftersom man aldrig kan ha lagen på sin sida när man genomför sådana här protester som innebär att man med tvång och olagliga medel försöker förhindra en rättsprocess, så finns det alltid medel att stoppa sådana här personer; till och med tillgripa våld om så behövs.

  Kaptenen gjorde förmodligen rätt i att låta båda lämna planet eftersom kvinnan hade jagat upp andra resenärer till sin fördel. Vad hon inte begriper är att hennes agerande kan få helt andra konsekvenser än vad hon tänkt sig. Det var väl tur att de andra resenärerna var någorlunda sansade. Vem vet vad som hade kunnat triggats i den här situationen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s