Polisen berättar om våldsamheterna under black lives matter demonstrationen i göteborg

Stenkastning, sparkar och hot, våldsamt upplopp – Black Lives Matter demonstrationen på Heden i Göteborg urartade. ”Nu går det åt helvete”, tänkte polisen Adam många gånger den 7 juni.

Flera personer greps och anhölls för misshandel, våldsamt upplopp och blåljussabotage den 7 juni i Göteborg. Nu berättar poliserna som stod i fronten sin historia, i Göteborgsposten.

En av poliserna som arbetade ”kontaktskapande”, närmast demonstranterna, heter Adam. Den gruppen poliser befann sig i frontlinjen, helt oskyddade, de bar inte kravallutrustning, just för att de ska ”skapa kontakt”. Strategin som polisen talade om innan demonstrationen var att ha tålamod – och precis det skulle poliserna i frontlinjen visa – de ska kunna ”ta lite skit”, ta emot glåpord och verbala hot, berättar Adam.

Demonstrationen på Heden gick lugnt till men redan då identifierade polisen flera grupper av unga män från förorten – tidigare kända av polisen. Dessa unga män gick runt och maskerade sig, allt med ett syfte, att ställa till med bråk, att ge polisen ett helvete. – Man såg på energin att de inte brydde sig om demonstrationen, utan bara var ute efter att konfrontera oss, berättar Adam för Göteborgsposten.

Flaskor, gatsten, grus och cyklar kastades mot polisen fordon. Bild: Meli Pettersson Ellafi

undefined

Vid demonstrationens slut tog de unga invandrarmännen initiativet och drog sig mot Avenyn, ett stenkast bort från Heden i centrala Göteborg. De andra (”fredliga”, enligt polisen…) hängde på och polisen Adam förstod redan då att att det skulle gå illa. Flocken med ”demonstranter” nådde Brunnsparken, polisen insåg att de var på väg mot ”Femman” (Nordstan, köpcentret i Göteborg city). Polisen rusade för att ställa sig i vägen för ”demonstranterna”, som svar kom stenar och flaskor flygande genom luften och slog in in Nordstans fönster…

Adam stod längst fram vid den uppretade massan, flockmentaliteten hade tagit över. ”Demonstranterna” spottade på poliserna. – Får jag inte corona nu så kommer jag aldrig att få det, tänkte Adam.

Plötsligt får Adam en ”tryckspark” i ryggen, han vänder sig om och ser en mobb av maskerade män, arga och uppretade. Nävar med grus kastas mot Adam, han träffas på kroppen och i ansiktet.

”Snuthora”, ”snutfitta” skriker förortsmännen, de vill provocera polisen. Adam och flera av hans kollegor blir slagna hårt i huvudet och kroppen. En kollega förs akut till sjukhus för vård.

Under detta kaos ställer sig fredliga demonstranter mellan männen från förorten och polisen, de agerar mänsklig sköld. Poliserna är förstås tacksamma, att allmänheten skyddar dem mot buset (vilken ironi!).

Poliserna får sedan order om att ta sig till polisbussarna – då går förortsmännen till attack mot fordonen. En sparkcykel kastas in i rutan och föremål flyger genom luften från alla håll. – Det var som när det haglar riktigt mycket. Fast det var cyklar, gatsten och flaskor, berättar Adam.

Det här är våldsverkarna är människor jag jobbat med i åtta år i förorten. Jag har pratat med dem otaliga gånger och vi har en gemensam respekt för varandra. Sedan möter jag dem där, där de ger fan i att de i vanliga fall står och snackar med mig. De ville få ut sitt hat mot polisen och var bara ute efter en sak: att skada oss.

Poliserna har filmat under demonstrationen, bland annat med drönare. Det måste bli ett slut på daltandet med förortsterroristerna. Statuera exempel; straffa hårt – och sedan utvisning, gärna hela klaner. Det är nog nu, dessa invandrarmän tillför inte Sverige någonting, förutom hat och hot.

/MickeK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s