Svenska folket visade fingret åt makten – Bernt Herlitz fick den hjälp han förtjänade

I skrivande stund har människor runt om i Sverige skänkt totalt 630.000 kronor till Bernt Herlitz, tandhygienisten på Gotland som tog sitt moraliska ansvar och anmälde asylsökande som ljög om sin ålder för att komma åt den svenska välfärden.

Den 4 juli dömde Arbetsdomstolen till Region Gotlands fördel, Bernt Herlitz dömdes för sekretessbrott och arbetsgivaren ansågs vara i sin fulla rätt att avskeda honom. Han fick 30 dagar på sig att betala sin – och Region Gotlands – rättegångskostnad, en summa på 475.000 kronor. Det hade ställt Bernt, hans fru samt 6-åriga dotter på backen. De hade blivit tvungna att sälja både bostad och bil.

Bernt Herlitz arbetade som tandhygienist, anställd av Region Gotland. Han anmälde flera asylsökande som sökte vård till migrationsverket, det var uppenbart att personerna var i vuxen ålder, med de uppgav att de var under 18 år – allt för att få stanna i Sverige och åtnjuta vår välfärd.

Bernt Herlitz följde migrationsverkets rekommendation som rättsenhetens chef Åsa Carlander Hemmingway uttalade under ett seminarium i Almedalen 2016-07-07. Han var – och är – medveten om Sekretesslagen men även att det råder undantag gällande delning av information mellan myndigheter, och Bernt var övertygad om att även Migrationsverket omfattades av sekretess.

Men som vi nu vet så straffades Bernt oerhört hårt för detta, han blev av med jobbet och då han ansåg sig orättvist behandlad tog han ärendet till tingsrätten – där han fick delvis rätt. Men Region Gotland var inte nöjda med detta, utan anlitade advokatfirman Hamilton och tog målet till arbetsdomstolen – där Bernt förlorade och fick nämnda nota på nästan en halv miljon kronor.

De sista tre dagarna har åtskilliga människor på sociala medier, bland annat Facebook och twitter, spridit information om hur illa behandlad Bernt har blivit. Och vilken uppslutning det blev, jag har själv blivit retweetad hundratals gånger där jag uppmanat folk att skänka pengar till Bernt – och ikväll såg jag på twitter att 630.000 kronor nu har samlats in – på 3 dagar!! – till Bernt.

Bernt Herlitz fick hjälp av folket
BERNT

Det är glädjande att se hur folk slutit upp bakom den lilla människan mot makten. Man kan ju tycka att det borde räckt med att Bernt blev av med jobbet men Region Gotland nöjde sig inte, man hade bestämt sig för att krossa Bernt Herlitz – vilket hade krossat hans familj, med fru och en liten dotter på sex år.

Men tji fick de, folket räckte fingret åt makten och ställde upp på ett fantastiskt sätt, nu hoppas vi att Bernt kan unna sig – och sin familj – något extra med tanke på att summan vida överstiger rättegångskostnaderna. Grattis Bernt! Och grattis Bernts fru och dotter!

Mer om ärendet kan ni läsa på Bernt Herlitz hemsida.

/MickeK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s