Morgan Johansson, Regeringen, Facebook, Google / Youtube och nätjättarna – och kraven på censur (och SwebbTV:s nedstängning)

Mars 2018. Expressen och DN är på jakt efter oliktänkande och drevet når regeringens ögon och öron. Morgan Johansson kallar nätjättarna till möte för att sätta press på dem att ta bort material som anses opassande.

Jag har noterat på twitter senaste dagarna att det finns människor där ute som inte har en aning om drevet mot dissidenter och regeringens krav – och hot om lagstiftning – mot nätjättar som Facebook, Google / Youtube osv, om de inte skulle lyssna på kraven som framfördes. Därför skriver jag detta inlägg, för att försöka sammanfatta vad som hände i mars-april 2018.

Mötet mellan regeringen / Morgan Johansson och företrädare för nätjättarna skedde i april 2018. Exakt vad som sades får vi nog aldrig veta men en sak kan vi vara säkra på – det har haft effekt. Morgan Johansson hotade med lagstiftning, på nationell eller EU-nivå, om inte nätjättarna skulle lyssna – och lyssnat, det har de.

Lyssna på klippet med Morgan Johansson, där han avslutar med hot om lagstiftning om inte nätjättarna gör som de blir tillsagda.

 

Åtskilliga exempel har florerat på diverse sociala medier om borttagna inlägg och avstängda konton på Facebook. Även på Youtube har olika konton stängts ner – nu senast SwebbTV:s kanal. På vilket sätt SwebbTV skulle ”hotat” eller ”hatat” framgår inte.

Själv skriver Mikael Willgert på SwebbTV:s hemsida att ”Google har missbrukat sin dominerande ställning för att stänga SwebbTV:s Youtube kanal. Men vi kommer igen

Jag kan bara hålla med i det han skriver, detta är maktmissbruk och inget annat. Willgert fortsätter; ”Om det är något speciellt program som det finns synpunkter på kan man ju vänta sig ett påpekande eller i värsta fall att man tar bort detta program. Men nu har de alltså beslutat ta bort alla våra hundratals program utan närmare förklaring.

Inte en varning, ingenting. Plötslig nedsläckning av 100-tals program. Det förstår var och en att mäktiga krafter ligger bakom det här. Och det pekar också Mikael Willgert på när han skriver; ”Troligen har kritiken skapat oro bland våra makthavare och regeringen har ju tydligt aviserat att de vill strypa det fria ordet. Det är inte så länge sedan regeringen kallade till sig både Google och Facebook för att få dem att ta itu med detta.

”Det måste också bli lättare att nå företagen om man har klagomål på innehållet”, menade Morgan Johansson när han intervjuades av Expressen i mars 2018. Han nämnde också att de skulle ha en ”fortsatt dialog” med nätjättarna, givetvis underförstått att regeringen skulle hålla ett öga på att de sköter sig som förväntat.

Lätt att nå företagen är det ju inte för de som utsätts för censuren, det påpekar också Mikael Willgert på SwebbTV:En annan komplikation är att de är närmast omöjliga att nå. Det finns ingen att prata med. Ingen som kan förklara vad som pågår. Bara ett anonymt meddelande om att vi brutit mot reglerna för communityn. Det är inte en fungerande affärsrelation. Det är dessutom ett hån mot våra 100.000-tals tittare som möjliggör Youtube.”

Som ett direkt resultat av påtryckningarna jobbade Google på en svensk version av sökmotorn – dvs sökningar anpassade efter vad regeringen finner lämpligt. David Price, chefsjurist på Google, skrev på Expressen: ”Vi har gjort det till en hög prioritet för våra utvecklare att rulla ut en fullständig svensk version av det systemet så snart som möjligt

Och i dagarna gick den före detta högertidningen SvD (numera PK) ut och rasistsmetade alla som öppnat ett konto på GAB. De nya ”alternativa” mediesajterna Nyheter Idag och Samhällsnytt brunsmetades liksom Katerina Janouch, mer om det kan du läsa här.

Det är alltså här vi befinner oss idag – ett klimat på nätet där du hela tiden ska tänka dig för vad du uttrycker och inte minst, vem som kan bli trampad på tårna. Blir du för stor och synlig och trampar fel folk på tårna kan du snabbt förlora din röst / plattform på nätet, det fick bland andra den före detta twitterprofilen ”Darko Crncevic” erfara, då han gjorde satir över Expressens politiskt korrekta medarbetare Lars Lindström – Expressen fick honom avstängd från twitter, det bekräftade Darko via mejl, vilket jag skrev om här. Darko finns numera på GAB.com under kontonamnet @daccraft.

Yttrandefriheten är hotad på riktigt, det visar verkligen avstängningen av SwebbTV igår. Men det spelar ingen roll hur mycket makthavarna försöker censurera folket, det fria ordet kommer alltid att vinna. I tidernas begynnelse sågs boken som ett hot, idag är det nätet. Nya kanaler kommer alltid att hittas, idag GAB för yttrandefrihet, Bitchute.com är ett alternativ till Youtube och det finns fler exempel. Framtiden är således ljus ändå, makten kan aldrig tysta folket – och det ska vi vara glada för.

/MickeK

 

 

 

8 reaktioner på ”Morgan Johansson, Regeringen, Facebook, Google / Youtube och nätjättarna – och kraven på censur (och SwebbTV:s nedstängning)

  1. Det Morgan Johansson gjorde när han ”pratade” med Google, Facebook etc., var inget annat än ministerstyre och uppvigling under rådande situation. Att då hota med lagstiftning, om han inte får som han vill, blir inget annat än förtäckt hot. Allt bara för att yttrandefriheten skall kringgås.

    Gillad av 1 person

  2. vad det är fråga om är ”fake news” och det är inte alltid lätt att avgöra. Även om jag tycker att SwebbTV skapar en osäkerhetskänsla för vad den vill föra ut så kan det inte vara rätt att stänga av den helt. Jag följer inte SwebbTV men alla intervjuade verkar väldigt pretentiösa tvärsäkra och viktiga, vilket skapar osäkerhet om vart dom syftar med informationen. Andra vet jag litar blint på SwebbTv, inte jag.

    Gilla

  3. Pingback: Morgan Johansson, Regeringen, Facebook, Google / Youtube och nätjättarna – och kraven på censur (och SwebbTV:s nedstängning) – Suzie Weathers

  4. Pingback: Enligt polismyndigheten skjuter grova brott i höjden – Sveriges justitieminister reagerar inte, han tweetar som en aktivist om klimatet istället – Micke K – En röst i Sverige

  5. Pingback: Twitter förbjuder ”kränkande” inlägg mot religiösa grupper – Micke K – En röst i Sverige

  6. Pingback: MIN BLOGG FILTRERAS BORT!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s