Öppna gränser: Vapen och knark flödar in i Sverige

Ingen har koll på hur mycket vapen och knark som flödar in i Sverige. Öppna gränser har sina fördelar –  men är det värt det kan man fråga sig.

Det är lätt att resa i Europa idag, lika lätt som det alltid varit i Norden – vi åtnjuter passfrihet och inga gränskontroller. Tyvärr är det lika lätt för kriminella och smugglare att korsa landgränser inom Europa som det är för turister.

I somras varnade Johan Lindgren, ordförande för fackförbundet Tull-kust, att införseln av kriminella varor ökar dramatiskt. “Vapen flödar, narkotikan flödar och alkoholen likaså, och i större mängder än tidigare”, sa han till Metro (29/8 2018).

En ny rapport från den granskande myndigheten Riksrevisionen kommer fram till samma slutsats. År 2015 beslagtogs drygt 7 000 föremål i kategorin “andra vapen”. Tre år senare hade den siffran ökat till 35 000. Det är uppenbart att smugglingen har ökat – och det lavinartat.

Vapen och knark flödar in i Sverige, Bild: Bohusläningen
VAPEN

Sverige ligger i topp när det gäller våldshandlingar med skjutvapen bland unga män. Kriminella gäng får inte sällan sin försörjning från drogförsäljning.

Tullen behöver mer resurser, vi behöver en fungerande gränsbevakning. Om regeringen menar allvar med att få stopp på det grova våldet med skjutningar så måste vi ha en fungerande gränsbevakning.

Är det dags att återinföra gränskontroller och passtvång inom Europa? Vad tycker du?

/MickeK

 

5 reaktioner på ”Öppna gränser: Vapen och knark flödar in i Sverige

 1. Passet behövs i praktiken ändå, då de flesta personer saknar annan internationellt giltig ID-handling. Körkortet gäller enbart som körlicens utanför Norden, vilket en del personer bryskt upptäckt när de blivit stoppade av polis nere i Europa. (Bl.a. Tyskland och Österrike bötlägger …)

  Gilla

   • Ja, nationellt ID, klassas som internationellt. Dock hanterade Posten/PostNord, när postkontoren fanns. Idag är det Polisen som gör det, så det finns egentligen ingen anledning till att ha båda, om man inte besöker hotell som ‘konfiskerar’ passen under vistelsen. (En del nöjer sig dock med att olagligen dra en kopia på passet)

    Gilla

 2. Tycker man att det är besvärligt att ta fram passet vid kontroll bör man nog stanna hemma istället och inte resa alls.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s