Ungefär 13 procent av befolkningen i Sverige upplever problem i det egna bostadsområdet med brottslighet, våld eller vandalisering. Det är en av de högsta andelarna i Europa.
Enligt undersökningen EU-SILC (EU:s undersökning om inkomst och levnadsförhållanden) är Sverige ett av de länder i Europa där störst andel av befolkningen upplever problem med brottslighet, våld eller vandalisering i sitt bostadsområde. I undersökningen får enskilda personer frågor om de upplever problem med brottslighet, våld eller vandalisering i området där de bor.
År 2017 angav 13 procent att de upplevde problem med brottslighet, våld eller vandalisering i sitt bostadsområde. Övriga nordiska länder är placerade bland de länder med lägst andel av befolkningen som upplever dessa problem i det egna bostadsområdet.
I Norge är det ungefär 4 procent som upplever problem med våld, brottslighet och vandalisering. Motsvarande andelar för Danmark och Finland är 8 respektive 6 procent.
Utvecklingen i Sverige under åren 2010–2017 avviker från hur det ser ut i andra europeiska länder. I alla länder utom Sverige, Luxemburg, Tyskland och Litauen minskar problemen med upplevd brottslighet, våld eller vandalisering. För hela EU visar utvecklingen en minskning 2010–2017 med ungefär tre procentenheter. I Sverige ökade andelen under samma period med mer än två procentenheter.
Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar också att fler i Sverige upplever otrygghet vid utevistelse på kvällen i det egna bostadsområdet jämfört med 2010, liksom att vissa brott mot enskild person har ökat.
Andel av befolkningen som upplevde problem med brottslighet, våld eller vandalisering i det egna bostadsområdet åren 2010–2017
Källa: Eurostat, EU-SILC
De upplevda problemen med brottslighet, våld och vandalisering är vanligare i storstäder jämfört med mindre städer och glesbygden i Europa.
Men i Sverige är skillnaderna mellan storstäder och glesbygd mindre än i EU, vilket beror på att en relativt stor andel av de som bor i glesbygden i Sverige upplever problem med brottslighet, våld eller vandalisering. Detta i sin tur beror förstås på anvisningslagen från 2016 – där staten tvingar alla kommuner att ta emot ”nyanlända” – kort och gott – de invandrade problemen sprider sig över landet.
Andel av befolkningen år 2017 som upplevde problem med brottslighet, våld eller vandalisering i det egna bostadsområdet, efter urbaniseringsgrad
Källa: Eurostat, EU-SILC
Den negativa spiralen fortsätter, Sverige har blivit ett otryggare land och polisen står maktlös. Politiker har inga svar annat än samma gamla floskler om ”bättre integration”. Nu krävs krafttag och det är bråttom, tyvärr valde folket fel igen i valet 2018 – så nu sitter vi där med en handfallen regering som inget förstår, inget gör – och förfallet fortsätter.
/MickeK
Källor:
SCB artikel om brottslighet och vandalisering
BRÅ / NTU 2018 (hemsida)
NTU 2018 (rapporten)
Regeringskansliet – beslut om anvisningar
Riksdagen – Lag 2016:38 (Anvisningslagen)
Reblogga detta på Micaels Lidéns Blog.
GillaGilla
Att befolkningen är orolig över brottsutveckling är ett problem, men hur kan vi förstå detta? Ett mått på faktiskt utsatthet för brott är det nödvändigtvis inte:
http://kalergiplanen.com/2019/07/18/att-satta-brottslighet-i-perspektiv/
GillaGilla